sobota, 29 grudnia 2018

Gofry dyniowe

Dziś mam dla Was kolejny przepis na gofry. Tym razem aromatyczne, pachnące przyprawą korzenną, o pięknym pomarańczowym kolorze. Idealne na zimową chandrę. 
Zapraszam na gofry dyniowe!




Składniki (2 osoby):
1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki soli

1 jajko
3/4 szklanki puree z dyni piżmowej
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka oleju
2 łyżki syropu klonowego

cukier puder





W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi oraz solą, dokładnie mieszamy. W innej misce mieszamy mokre składniki i całość miksujemy. Następnie do masy dyniowej powoli dodajemy połączone suche składniki i miksujemy  na gładką masę.

Gofrownicę natłuszczamy olejem przy pomocy pędzelka, a następnie rozgrzewamy. Gofry pieczemy  do zarumienienia ok. 2-3 minuty. Podajemy ciepłe, z cukrem pudrem.



4 komentarze: