poniedziałek, 8 stycznia 2018

Pieczone jabłka

W zasadzie tytuł wpisu powinien brzmieć: "Jak pokochałam jabłka".
Chyba nic więcej nie muszę dodawać, spróbujcie! 




Składniki (2 porcje):
2 jabłka (użyłam szampiony)
2 łyżki dżemu jagodowego
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
100g mieszanki bakalii (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, rodzynki, migdały)


Jabłkom odkrawamy górną część i wydrążamy środek, tak aby pozbawić je pestek. Na dno wydrążonego jabłka dajemy łyżkę dżemu jagodowego. 

Bakalie blendujemy i łączymy z syropem klonowym oraz miodem. Wszystko razem mieszamy. Mieszanką faszerujemy owoce. Napełnione orzechami jabłka przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią owocu. Na wierzchu w zagłębieniu umieszczamy odrobinę pozostałych bakalii i skrapiamy syropem klonowym.

Jabłka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C, przez ok.40 minut.

2 komentarze:



  1. بسم الله الرحمن الرحيم عميلنا العزيز نحن نقدم افضل خدمات تنظيف المجالس والشقق بافضل انواع

    التنظيفات المشهود لها عالميا
    شركة تنظيف مجالس بالطائف
    شركة تنظيف مجالس بجازان
    شركة تنظيف مجالس بحائل
    ونحن فى خماتكم 24 ساعة على مدار الشهر


    OdpowiedzUsuń