środa, 24 stycznia 2018

Kisiel mandarynkowy

Najprostsze rzeczy są najlepsze. 
A słoneczny, słodko-kwaśny kisiel to doskonały lek na zimową chandrę.



Składniki (2 porcje):
1 pomarańcza
6 słodkich mandarynek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Wyciskamy sok z cytrusów (ok. 500ml). 1/4 soku łączymy z mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Pozostały sok wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się soku wlewamy mieszaninę z mąką i całość energicznie mieszamy. Kisiel gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Podajemy solo lub w towarzystwie mandarynek.


2 komentarze:

  1. Szkoda, że teraz mandarynki są jakie są, ale jak tylko uda mi się kupić jakieś ' normalne ' to zrobię ten kisiel.

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam poszukać i koniecznie zrobić :):)!

      Usuń