poniedziałek, 17 lipca 2017

Prosty omlet biszkoptowy

Dziś dzielę się z Wami jednym ze smaków mojego dzieciństwa.

Lekki i puszysty. Zazwyczaj polewałam go miodem, smarowałam powidłami i zajadałam na kolacje. Jedno zawsze pozostawało niezmienne, omlet przygotowywała Mama. I choć teraz przygotowanie rumianego placka nie stanowi dla mnie problemu, mamine smakują najlepiej.



4 jajka
40g mąki pszennej
szczypta soli
łyżeczka cukru
szczypta miłości

masło do smażenia

owoce / dżem / miód


Białka oddzielamy od  żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Do masy z jajek wsypujemy przesianą mąkę i wszystko jeszcze raz powoli mieszamy. 

Omlety smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanym maśle.  Podajemy ciepłe z ulubionymi owocami, miodem lub domową konfiturą.


1 komentarz:

  1. Pycha!
    U mnie mistrzem puchatych omletów jest Tato. I choć sama też czasem robię, to jego i tak są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń