środa, 7 czerwca 2017

Babeczki z truskawkami na mleczku kokosowym

Czerwiec to dla mnie zapach truskawek, piwonii i wakacji. Nie wyobrażam sobie tego miesiąca bez truskawek w cukrze wyjadanych chybcikiem z miseczki  oraz bez wypieków obciekających klejącym sokiem truskawkowym. Babeczki z dzisiejszego wpisu nie są więc przypadkiem, a powitaniem czerwca.



Składniki (6szt.):
180g mąki pszennej
70g cukru
2 łyżki syropu klonowego
165ml mleczka kokosowego
jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka słodkich truskawek

Składniki łączymy w misce i mieszamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Truskawki myjemy i kroimy na drobne kawałki. Połowę owoców dodajemy do masy na babeczki i mieszamy. 
Ciastem wypełniamy papierowe foremki do ok. 2/3 wysokości, a na koniec na wierzch dajemy pozostałe owoce.

Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz