środa, 24 maja 2017

Gofry - przepis podstawowy

Nie ma nic lepszego na sobotnie śniadanie niż gofry.  Ponieważ gofry to dla mnie morze i wakacje, stąd moje przekonanie, że im dalej morza mieszkasz, tym częściej powinieneś je przyrządzać. Jeżeli nie masz w domu gofrownicy, musisz jak najszybciej się w nią zaopatrzyć, aby móc skracać dystans dzielący Cię od plaży i słońca! 



Składniki (6szt.):
4 jajka
180g mąki pszennej
100g cukru 
łyżka stopionego masła
4 łyżki wody
+
olej do natłuszczenia gofrownicy



Zaczynam od rozgrzania gofrownicy. W czasie gdy gofrownica się nagrzewa przygotowujemy ciasto. Do garnka wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy. Rozgrzaną gofrownicę natłuszczamy olejem przy pomocy sylikonowego pędzla, a następnie chochlą nalewamy ciasto. Pieczemy do momentu, aż nasze gofry się zarumienią.

Przepis podstawowy to receptura na najprostsze i najsmaczniejsze gofry. 
Jeżeli chcielibyście spróbować innych przepisów na gofry, zapraszam na gofry na bazie kefiru oraz gofry korzenne.


3 komentarze:

  1. Dostałam od mojej rodzinki gofrownicę profi na dzień mamy i chętnie wykorzystam ten przepis na dzisiejszy podwieczorek. Zastanawiam się tylko nad dodatkami. Chyba ubiję śmietanę i udekoruję je mieszanką tropikalną. Będą smakowały jak te nad morzem, budka z goframi to obowiązkowy punkt każdego wakacyjnego wyjazdu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mieszkam nie tak znowu daleko od morza, ale i tak przygotowuję gofry często. W końcu gofrów nigdy za wiele... ;)

    OdpowiedzUsuń