środa, 1 marca 2017

Tarta z bananami i truskawkami

Na wszystkie troski i zimowo wiosenne wahania pogody nie ma nic lepszego niż dobre ciasto i kubek herbaty. Jeżeli nie macie pomysłu na to co włożyć do pieca, proponuję cudowną tartę.




Składniki (śr. 29cm):

Kruche ciasto
250g mąki pszennej
60g cukru
150g masła
1 jajko

Masa
jajko
50g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru wanilinowego

Mrożone lub świeże truskawki
banan




Zaczynamy od rozmrożenia truskawek. Najlepiej wyjąć je z zamrażalnika kilka godzin przed pieczeniem ciasta. Jeżeli jesteśmy szczęściarzami i akurat jest lato i sezon na truskawki, myjemy je i pozbawiamy szypułek.

Zagniatamy składniki na kruche ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tarty, tak by ciasto nachodziło na krawędzie formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok.30 minut.

W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy masę. Miksujemy miękkie masło z cukrem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Gotową masę wykładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i plasterki banana.

Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.40-50 min.


1 komentarz:

  1. Boska!
    Szalenie mi się to bananowo-truskawkowe połączenie podoba :)

    OdpowiedzUsuń