poniedziałek, 14 listopada 2016

Sernik z pomarańczową nutą

Jesienią weekendy są wyjątkowe. Po tygodniu pracy wreszcie przychodzą dwa dni, kiedy można porobić same przyjemne rzeczy w świetle słońca. Tym razem słoneczne promyki łapałam na Śląsku. Nie mogłam zmarnować takiej okazji - oczywiście były zdjęcia i coś pysznego!
Zapraszam na sernik z pomarańczową nutą.



Składniki (24cm):
1kg sera twarogowego
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
16g cukru wanilinowego
szklanka cukru
sok z połówki pomarańczy

starta skórka z pomarańczy






W garnku na niskich obrotach miksujemy ser z dodatkiem mąki. Następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksując serową masę, dorzucamy po jednym jajku. Na koniec dodajemy sok z połówki pomarańczy i startą skórę. Miksujemy, do momentu połączenia wszystkich składników.

Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekarnik rozgrzewamy do 180st C, na niższej półce ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy ok. 60 minut. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.


2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) Uwielbiam nutę pomarańczy wyczuwalną w sernikach...

    OdpowiedzUsuń