czwartek, 18 sierpnia 2016

Zapiekane jajko z pomidorami

Uwielbiam dni, kiedy z samego rana nigdzie się nie śpieszę. Oprócz pysznej kawy i kubka ulubionego Earl Grey'a mogę na spokojnie poeksperymentować w kuchni. Tym razem padło na jajka!



Składniki (porcja):
2 jajka
połowa puszki krojonych pomidorów
zielona cebulka
pietruszka
sól
pieprz
oregano
odrobina masła








Zaczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do maksymalnej temperatury.

Pomidory podsmażamy na maśle i delikatnie solimy i pieprzymy, dodajemy oregano. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ostrożnie wbijamy jajka. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i cebulką. Naczynie wsadzamy do piekarnika, kiedy ten jest już rozgrzany. Całość zapiekamy do ścięcia białka. 

5 komentarzy:

  1. takie proste a smak wyśmienity:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uroczy klimat na zdjęciach, a przepis za jakiś czas wypróbuję i na pewno wrócę, aby podzielić się opinią C:

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro zrobię, bo wyczerpały mi się pomysły na śniadania :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ przepiękne zdjęcia! Ciekawy zbieg okoliczności, że dziś tu trafiam, pierwszy raz od wieków przeglądając obserwowane; w dokładnie to samo dziś, w które rano zrobiłam tą samą potrawę w wersji smażonej a nie zapiekanej jedynie. :) Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń