czwartek, 28 lipca 2016

Prosta, pyszna tarta ze śliwkami

 Pierwszy wypiek po obronie! Wracam do mojego pysznego świata! Wreszcie sobie przypomniałam ile radości i frajdy daje mi pieczenie i fotografowanie. Tarta ze śliwkami niezwykle prosta, pyszna, lekko kwaśna, idealna na powrót do tego co kocham. 

Tak, więc cześć Kochani,  zapraszam na tartę! :)



Składniki:
250g mąki pszennej
150g cukru
jajko
szczypta soli
150g masła

400g śliwek
kilka łyżek brązowego cukru
2 łyżki mleka





Zagniatamy mąkę z jajkiem, cukrem oraz masłem. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.

Śliwki myjemy, kroimy i pozbawiamy pestek.

Schłodzone ciasto wałkujemy. Na środku placka układamy pokrojone śliwki i posypujemy brązowym cukrem. Brzegi zagniatamy do środka tak by ciasto częściowo zakryło owoce. Następnie delikatnie  po zagiętych rogach ciasta rozprowadzamy mleko.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez około 25-35 minut.


4 komentarze:

  1. Ach, te romantyczne różyczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia, tarta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boska! Mam całe mnóstwo śliwek, więc zapiszę sobie przepis :)
    Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń