wtorek, 13 października 2015

Prosta tarta z jabłkami i cynamonem

Najprostsze przepisy to najczęściej te najsmaczniejsze. Tarta z jabłkami to jesienny klasyk, dlatego tym bardziej powinniście ją upiec. Z owocami z własnego ogródka smakuje cudownie!!!


Składniki:
250g mąki pszennej
125g masła
70g cukru
1 jajko
50g gęstej śmietany
1 łyżeczki proszku do pieczenia

2-4 średniej wielkości jabłka

2 łyżeczki cynamonu
odrobina mielonego kardamonu
łyżeczka brązowego cukru




Zagniatamy składniki na ciasto. Kiedy wszystko dobrze się połączy, robimy z ciasta wałek i kroimy go na plasterki, którymi wykładamy formę na tartę. 

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na cząstki. Kawałki owoców układamy na cieście i posypujemy cynamonem, kardamonem i odrobiną brązowego cukru.

Tartę pieczemy przykrytą folią aluminiową, w nagrzanym piekarniku do 180st C przez 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy folię i pieczemy ciasto przez kolejne 10 minut, tak by ciasto się zarumieniło.

1 komentarz: