piątek, 7 sierpnia 2015

Sernikobrownie z truskawkami

Połączenie idealne - sernik z dużą ilością czekolady i dodatkiem lekko kwaśnych owoców. 
Więcej pisać nie trzeba, fani serników koniecznie muszą go spróbować!



Składniki (śr. 24cm):
Brownie
170g mąki pszennej
220g cukru
100g masła
120g gorzkiej czekolady
2 jajka
50ml mleka

Sernik
500g sera twarogowego
łyżka mąki pszennej
140g cukru pudru
2 jajka
7g cukru wanilinowego

garść truskawek




Masło roztapiamy z czekoladą, lekko przestudzone łączymy z cukrem i jajkami. Masę miksujemy. Gdy będzie jednolita dodajemy mleko, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Ciasto umieszczamy w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 160st C.

Gdy pierwsza warstwa jest gotowa, zabieramy się za przygotowanie sernika. Ser ubijamy z jajkami oraz cukrem. Na koniec dodajemy łyżkę mąki. Masę wylewamy na upieczone brownie.

Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 st C przez ok. 45-55 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

4 komentarze:

  1. Można jeszcze spotkać ostatnie truskawki więc trzeba korzystać np robiąc takie pyszne ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kremowy! Zamawiam kawałek! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń