poniedziałek, 20 lipca 2015

Zupa pietruszkowo gruszkowa

Lekka słodkawa zupa z dodatkiem pikanterii w postaci pietruszkowego pesto oraz cynamonu, nada się idealnie na upalne dni. Gdy natomiast za oknem zrobi się szaro i chłodno, wystarczy zwiększyć ilość dodawanych korzeni pietruszki oraz cynamonu, tak by zupa była bardziej kremowa, sycąca i rozgrzewająca. Koniecznie wypróbujecie to połączenie, bez względu na porę roku!



Składniki:

Wywar warzywny
1,5l wody
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
pęczek natki pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
ząbek czosnku
cebula
3 goździki
3 kulki ziela angielskiego
3 łyżeczki soli
odrobina pieprzu

500g pietruszki
2 gruszki
pół łyżeczki cynamonu
masło

Pesto
natka z pietruszki
2 ząbki czonsku 
oliwa z oliwek
szczypta soli



Warzywa na wywar myjemy i obieramy. Gotowe wrzucamy do garnka z wodą i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez ok.1,5h. Gdy wywar jest gotowy, wyjmujemy z niego ugotowane warzywa, pozostawiając korzeń pietruszki oraz cebulę. 

Do garnka z wywarem dodajemy pozostałe, obrane pietruszki i gotujemy na małym gazie do czasu, aż będą miękkie. W między czasie obieramy gruszki, kroimy na kawałki, a następnie podsmażamy na maśle z cynamonem. Lekko przysmażone owoce dodajemy do zupy.

Całość blendujemy i doprawiamy solą do smaku. 

Jako dodatek do zupy warto przygotować pesto z natki pietruszki. Posiekaną i umytą zieleninę blendujemy z ząbkiem czosnku, odrobiną oliwy z oliwek i solą. Talerz zupy podajemy z łyżeczką pesto.


2 komentarze:

  1. Mmm, podoba mi się :) Szczególnie to pesto kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń