środa, 29 lipca 2015

Placuszki jogurtowe z malinami

Poranny spacer, szybkie zakupy w osiedlowym markecie, a następnie kilka minut spędzonych na straganie z sezonowymi owocami i warzywami. Zapach malin i latające nad nimi pszczoły zdradzają ich cudowny smak. W domu pachną jeszcze intensywniej... Śniadanie upłynie malinowo!!



Składniki:
Placki
330g jogurtu
1 jajko
100g mąki
16g cukru wanilinowego
garść pokrojonych malin
odrobina oleju

Sos
5 łyżek cukru
garść malin



Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajko oraz jogurt i mieszamy trzepaczką wszystkie składniki. Na koniec dodajemy odrobinę oleju i cząstki malin i mieszamy.

Ciasto na placuszki wylewamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na małym ogniu. Gdy na placuszku pojawiają się pęcherzyki obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

Do rondelka wrzucamy maliny i cukier. Owoce delikatnie rozdrabniamy widelcem i gotujemy przez 5-10 minut. Gorącym sosem polewamy placuszki.

4 komentarze:

  1. Eh dawno nie jadłam takiego śniadania :( Zatęskniłam, jak popatrzyłam na Twoje placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie malinowe śniadanie to i ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń