wtorek, 30 czerwca 2015

Tarta z sernikiem na zimno i truskawkami

Pierwsze upały mamy za sobą. Z każdym kolejnym, pięknym, słonecznym dniem coraz więcej z nas trzyma się z dala od piekarnika, który potrafi kuchenne powietrze rozgrzać do naprawdę wysokich temperatur. Zamiast ciast dogadzamy sobie lodami i lemoniadami. Kiedy jednak nachodzi nas ochota na domowe ciasto, a na samą myśl o włączeniu piekarnika robi nam się słabo, warto przygotować sernik na zimno.




Składniki:
200g herbatników kakaowych
60g masła

250g mascarpone
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100ml mleka
3-4 łyżeczki żelatyny

500g truskawek



Masło roztapiamy w rondelku, następnie studzimy i dodajemy do zblendowanych na pył ciastek. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty.

Schłodzone mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem, aż uzyskamy gęsty krem. Mleko podgrzewamy, w ciepłym rozpuszczamy żelatynę i wlewamy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość mieszamy, a następnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzchu układamy plasterki truskawek, zaczynając od zewnętrznego brzegu.

Ciasto wsadzamy do lodówki na ok. 3-4h, podajemy schłodzone.


6 komentarzy:

  1. nie da się przejść obok niej obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Zrobię taka z jagodami bo stanialy hihi

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarty tego typu *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna tarta, a krem po prostu obłędny! :)
    Wygląda pięknie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pycha!
    Sama rozważam przygotowanie czegoś na zimno, bo nawet w Danii upały szaleją :)

    OdpowiedzUsuń