piątek, 12 czerwca 2015

Tarta z cukinią, marchewką i czerwoną cebulą

Babskie pogaduchy to idealna okazja aby przygotować coś pysznego. Ze względu na późną porę planowanego spotkania szybko odrzuciłam słodkie wypieki i postanowiłam zrobić tartę. Miało być coś innego niż do tej pory. Przyznam, że długo snułam się między sklepowymi półkami, a moja wyobraźnia ewidentnie zrobiła sobie urlop. W końcu wsadziłam do koszyka cukinie, czerwoną cebulę i młodą marchewkę. 


Składniki:
ciasto
200g mąki
100g masła
jajko
szczypta soli

farsz
czerwona cebula
cukinia
4 małe marchewki
oregano
3 ząbki czosnku
200 g śmietany
2 jajka
odrobina oliwy z oliwek
sól
pieprz





Zagniatamy składniki na ciasto, następnie wałkujemy je i wykładamy nim formę do tarty (Na jej spód warto położyć papier do pieczenia). Ciasto wkładamy do lodówki na ok.30 minut.

Gdy ciasto jest gotowe, zabieramy się za farsz. Cebulę kroimy na pół, jedną część siekamy w drobną kostkę, a drugą w piórka. Cukinie i obrane marchewki kroimy w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, po chwili dodajemy cebulkę i lekko ją dusimy.

Do miseczki wlewamy śmietanę, wbijamy jajka dodajemy pozostałe ząbki czosnku (również przeciskamy je przez praskę) i mieszamy energicznym ruchem, całość solimy i pieprzymy.

Wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy na nim połowę pokrojonych warzyw i podsmażonej cebulki. Warzywa zalewamy masą ze śmietany, a następnie układamy pozostałą ich część. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy tartę oregano, i skrapiamy delikatnie oliwą.

Pieczemy ok.35-40 minut w 190 st C. Tartę podajemy ciepłą :)!



2 komentarze:

  1. Najlepszy przykład na to, że nie potrzeba wcale wymyślnych składników żeby stworzyć coś fajnego do jedzonka :) Idealna przekąska na babski wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... pysznie wygląda :) Świetne nadzienie :))

    OdpowiedzUsuń