wtorek, 5 maja 2015

Placuszki z mąki gryczanej

Placuszki z mąki gryczanej to idealna alternatywa dla pszennych pankejków. Choć osobiście wolę te drugie, placki gryczane są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy unikają w diecie glutenu. Odrobina cukru pudru, miodu i mamy cudowne śniadanie!



Składniki:
100g mąki gryczanej
2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko



Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy z cukrem, następnie dodajemy mleko, mąkę oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie na małym ogniu. Na ciepłą wylewamy pół chochelki masy na placuszki i czekamy, aż na cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Wtedy obracamy placka na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilkę, a następnie zdejmujemy.

Podajemy ciepłe, z cukrem pudrem, miodem lub z twarożkiem.

4 komentarze:

  1. Mąkę gryczaną mam, a teraz też pomysł, co jutro będzie na śniadanie;)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. niby prosto, ale za to jak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka gryczana to zdecydowanie moja faworytka :D Pyszne placuszki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem co zrobię w najbliższym czasie :>

    OdpowiedzUsuń