środa, 27 maja 2015

Kimchi

Kimchi - za tą nazwą kryje się tradycyjna, koreańska przystawka, składająca się z kiszonych warzyw. Kapusta pekińska lub chińska, rzodkiew japońska, czosnek, zielona cebulka, papryka chilli i imbirto tradycyjne składniki tego dania. Przepisów na przyrządzenie kimchi jest mnóstwo, ten który Wam zaprezentuję pochodzi od Koreanki Yeunsu Lee, która od niedawna prowadzi warsztaty kuchni koreańskiej w studiu Cook Up.
Dajcie się skusić i zróbcie kimchi w domu! 



Składniki:
1 chińska lub pekińska kapusta
pęczek zielonej cebulki
rzepa japońska
marchewka

Sos
4 ząbki czosnku
czerwona papryczka chilli
3 łyżeczki cukru
kawałek imbiru
gruszka
1/2 cebuli
1 łyżeczka sosu krewetkowego
2 łyżeczki sosu rybnego

1/2  szklanki płatków chilli
2 łyżeczki czarnego sezamu



Kapustę myjemy i nacieramy ją solą. Sól dokładnie wcieramy między liście, a następnie umieszczamy kapustę w misce i zalewamy 1l wody. Kapustę moczymy 3-5h, co godzinę obracając ją.Po kilku godzinach dokładnie płuczemy kapustę i pozbawiamy ją nadmiaru wody. Rozrywamy rękami na drobne kawałki, lub drobno kroimy.

 Warzywa myjemy i te które tego wymagają obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a rzepę w plasterki. Zieloną cebulkę kroimy na dość spore kawałki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski z kapustą

Zabieramy się za przygotowanie sosu. Do wysokiego naczynia wkładamy czosnek, imbir, sos krewetkowy, pozbawioną ogonka, czerwoną papryczkę chilli, gruszkę i cebulę. Całość blendujemy. Sos wlewamy do miski z warzywami, następnie całość mieszamy oraz doprawiamy sosem rybnym, cukrem i dodajemy sezam. Kimchi nakładamy do słoiczków. Pamiętajmy aby zostawić w słoiczku trochę miejsca. Przygotowane i zamknięte w słoiku kimchi przechowujemy w lodówce.  Naszego wyrobu możemy skosztować już drugiego dnia. 

Przechowujemy do miesiąca, choć podobno jeżeli lubimy kwaśne i mocno sfermentowane okres ten możemy wydłużyć do kilku miesięcy.

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis… Uwielbiam kimchi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieznana mi potrawa, ale dzięki temu też bardzo intrygująca. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ciekawie, ciekawe jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń