środa, 20 maja 2015

Kasza bulgur z koperkiem, pietruszką, pomidorem i batatem

Mój pierwszy kontakt z kaszą bulgur i batatami! Zarówno słodki ziemniak jak i kasza podbiły moje serce. Kasza niezwykle krótkim czasem gotowania, batat cudownym kolorem. Smak obydwóch składników również mnie zachwycił. Połączenie z koprem, pietruszką, cebulką i aromatycznymi ziołami na pewno Wam zasmakuje! 



 Składniki (2 porcje):
szklanka kaszy bulgur
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1 cebula dymka
pół czerwonej cebuli
pomidor
2 bataty
łyżka sezamu
sól
pieprz
zioła prowansalskie
oregano
oliwa z oliwek
olej




Kaszę gotujemy 6 minut w dwóch szklankach osolonej wody, powinna pochłonąć cała wodę, jednak na wszelki wypadek możemy po ugotowaniu ją odcedzić. Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Zeszkloną dodajemy do kaszy. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju z solą, ziołami prowansalskimi i oregano, gotowe również dodajemy do kaszy z cebulką. Pietruszkę i koper drobno siekamy i mieszamy z resztą składników. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. 

Na koniec dodajemy pokrojonego pomidora i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok. 15 minut. Podajemy ciepłe :)!


5 komentarzy:

  1. Ja też stosunkowo niedawno poznałam smak batatów. I żałuję, że tak długo czekałam z ich przyrządzeniem! Pyszne, słodkie i dość uniwersalne :)
    Fajna propozycja z tą kaszą! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają takie kolorowe kawałeczki warzyw wmieszane w kaszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. danie wspaniałe! idealna propozycja na lunch w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystkie składniki tego dania, razem muszą niepowtarzalnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń