wtorek, 21 kwietnia 2015

Sałata rzymska z owocami, bakaliami i camembertem

Sałatę rzymską w wersji mini kupiłam jako, że po ostatnich warsztatach kocham wszystko co małe i piękne. Dodatkowo stwierdziłam, że skoro nie pojawiła się dotąd w mojej kuchni, najwyższy czas to zmienić. Zaprosiłam ją na talerz w towarzystwie gruszki, grejpfruta, bakalii oraz camemberta. 



Składniki (2 porcje):
mini sałata rzymska
kilka plasterków camemberta
gruszka
połowa grejpfruta
jagody goji
suszone owoce miechunki
rodzynki
suszona żurawina
łyżka miodu
łyżka musztardy
oliwa z oliwek
sól
pieprz




Sałatę kroimy na pół i podsmażamy przez 2 minuty na oliwie (środkiem do dołu). Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie kroimy cienkie plasterki. Grejpfruta obieramy, tak by pozbawić go białych błonek i dzielimy na mniejsze cząstki. Plastry sera przekrawamy na połówki.

W szklance łączymy musztardę z miodem, całość delikatnie solimy i pieprzymy.

Na talerz wykładamy ciepłą sałatę (środkiem do góry), na nią kładziemy owoce, plastry camemberta, obsypujemy ją bakaliami i oblewamy sosem miodowo musztardowym.

2 komentarze:

  1. Camembert i owoce - świetne połączenie, które zawsze się obroni, z czym by je nie podać. Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka bardzo w moim stylu!:) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń