poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Babka majonezowa z cytrynowym lukrem

Babka z majonezem jeszcze do wczoraj była dla mnie ogromnym dziwactwem. Zrobiłam ją z ciekawości, nie dowierzając, iż nie wyczuję charakterystycznego posmaku w cieście. Nie wyczułam! 



Składniki:
80g mąki pszennej
95g mąki ziemniaczanej
200g cukru
3/4 szklanki majonezu
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier
białko
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny



Babka w wykonaniu jest banalnie prosta, wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce, a następnie miksować przez około 2 minuty. Formę nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a następnie wlać do niej masę. 

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem babki z pieca sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło (jeżeli na patyczku nie zostało ciasto, babka jest upieczona!). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto do przestygnięcia.

Następnie zabieramy się za lukier. Do miski wbijamy białko i wlewamy sok z cytryny, następnie wsypujemy cukier puder i całość miksujemy, aż otrzymamy białą masę. Jeżeli będzie zbyt płynna dodajemy jeszcze odrobinę cukru pudru. 
Gotowym, gęstym, biały lukrem obficie oblewamy babę.


5 komentarzy:

  1. Ale smaka mi narobiłaś na tę babkę :)
    Wygląda pysznie :)

    http://martynencjatestuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna babeczka! *.*
    Musiała być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też muszę kiedyś taką zrobić :) Tobie wyszła wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w te święta babka majonezowa też była u mnie pionierskim wyrobem. Przepis wprawdzie inny, od znajomej znajomej znajomej, ale pomysłem babki z majonezu jestem zachwycona - smak absolutnie niemajonezowy, babka specyficzna, oryginalna, ale podniebienie rozpieszcza cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze babki z dodatkiem majonezu były dla mnie dosyć niepojęte. Ale ostatnio takiej spróbowałam - jest przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń