wtorek, 24 marca 2015

Ziemniaki faszerowane chilli con carne

Chilli con carne to pełne smaku połączenie mięsa wołowego, pomidorów, fasoli, ostrej papryki i przypraw. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się, dodanie do dania kostki czekolady. Podawane w towarzystwie tortilli , choć równie dobrze sprawdzi się jako farsz papryki, bakłażana czy ziemniaka.



Czas przygotowania 1,5h
Składniki (5 porcji)
10 średnich ziemniaków
500g mielonej wołowiny
400g czerwonej fasoli z puszki
400g pomidorów krojonych z puszki
1 cebula
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
40ml oleju kujawski z ziołami z czosnkiem
Łyżeczka chilli
2 łyżeczki soli morskiej
Łyżeczka pieprzu czarnego
Kostka gorzkiej czekolady



Na patelni na oleju kujawskim podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mieloną wołowinę, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Kiedy mięso lekko się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki, całość dusimy około 30-60 minut, tak by zredukować sos. 

W między czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie. 

Gdy wołowina z warzywami będzie gotowa dodajemy do niej przepłukaną czerwoną fasolę oraz kostkę czekolady, całość dusimy jeszcze przez kilka minut.

Ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy w nich niewielkie zagłębienia do których nakładamy gotowe chilli con carne. Przystawkę podajemy na ciepło.

Przystawkę możemy udekorować listkiem pietruszki, bądź kolendry.

Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.


1 komentarz: