czwartek, 26 marca 2015

Tarta z borówkami i pomarańczą

Delikatna tarta z mascarpone, borówkami i pomarańczą chodziła mi po głowie od tygodnia. Zawsze coś stało na przeszkodzie aby ją zrobić, a to wyjazd, a to brak owoców w pobliskim markecie... Wreszcie się udało!




Składniki:
Ciasto
250g mąki
50g cukru
150g masła
szczypta soli
jajko

Farsz
200g mascarpone
70g mleka zagęszczanego słodzonego (w tubce)
2 jajka
łyżeczka esencji waniliowej

borówki
pomarańcza




Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę (część ciasta zapewne zostanie). Na ciasto kładziemy arkusz papieru do pieczenia, a na niego wysypujemy ceramiczne kulki do pieczenia (możemy je zastąpić fasolą).

Spód tarty pieczemy w 190st C przez ok. 15 minut, po tym czasie odciążamy ciasto i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

W misce miksujemy mascarpone z mlekiem słodzonym, jajkami i esencją waniliową. Masę wylewamy na upieczony spód i wsadzamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

Owoce myjemy. Pomarańcz obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na połówki. Owoce układamy na masie serowej zaraz po wyjęciu z piekarnika.


14 komentarzy:

  1. Wspaniała tarta. Musi być pyszna...
    Pozdrawiam i zapraszam na moje śmietankowe ciasto owocowe

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności:) obłędnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne, pyszne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słoneczna, owocowa, idealnie wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie :), mam nadzieję spróbować
    jak będziesz w domu
    pozdrawiam mama

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kremy z mascarpone ! <3 Musze wypróbowac ten przepis ! No i nie tylko ten z Twojego bloga! Super strona :)

    OdpowiedzUsuń
  7. w składnikach do ciasta jest dwa razy mąka - 250 i 150g. Nie za dużo? czy to różne rodzaje mąk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność! 'Druga mąka' miała być masłem, pozdrawiam ciepło :)!

      Usuń
  8. Co znaczy odciążamy ciasto i drugie pytanie po co ta fasola?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolą tak jak napisałam, możemy zastąpić kulki ceramiczne. Spód do tarty pieczemy z nimi po to, by upiekł się równo i nie unosił się do góry. Pisząc 'odciążamy ciasto', miałam na myśli zdjęcie z kruchego spodu owych kulek lub fasoli. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
    2. A gdy używam fasoli to mam wysypać bezpośrednio na ciasto czy położyć na ciasto np. papier do pieczenia i pokryć nim fasolę?

      Usuń
    3. Najlepiej będzie jak użyjesz papieru do pieczenia :)! Pozdrawiam!

      Usuń