czwartek, 12 marca 2015

Szparagi w szynce parmeńskiej

Kiedy na targowisku zaczynają pojawiać się szparagi jest to dla mnie sygnał, że lada moment będzie wiosna. W kuchni, to wyjątkowe warzywo potrzebuje równie wyśmienitego dodatku. Idealnie cienkie plastry szynki parmeńskiej nadadzą się tu idealnie. 




Czas przygotowania 30 minut. 
Składniki (2 porcje): 
8 zielonych szparagów 
8 plasterków szynki parmeńskiej 
100g pomidorków koktajlowych 
30ml oleju kujawskiego z ziołami z czosnkiem i bazylią (saszetka) 
Szczypta soli 
Szczypta pieprzu kolorowego 
Łyżeczka oregano 


Szparagi myjemy i pozbawiamy dolnej, twardej części łodygi. Następnie wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na około 5 minut. Podgotowane, lekko miękkie szparagi wyciągamy z wody i ostrożnie zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i również układamy w naczyniu. Całość delikatnie skrapiamy olejem kujawskim z ziołami, lekko pieprzymy i solimy oraz posypujemy obficie oregano. Danie wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C i zapiekamy przez około 20 minut. Szparagi podajemy ciepłe, najlepiej od razu po wyjęciu z pieca. 

Gotową przystawkę warto posypać świeżo startym parmezanem, ser doda całości odrobinę charakteru.

Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.

3 komentarze:

  1. Super!
    Prosto i wiosennie!
    Musze spojrzec, czy juz sie lokalne szparagi pojawily...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej ale zazdroszczę, że już dorwałaś szparagi, ja jeszcze nie widziałam nigdzie ;) Jejku ale się cieszę, że nadchodzi w końcu ten okres w roku gdzie właśnie warzywniaki się zapełnią NASZYMI świeżymi warzywami, owocami, nowalijkami - kocham to! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wiosenne i apetyczne :) jutro spróbuję znaleźć szparagi na bazarku i przygotować na lunch

    OdpowiedzUsuń