wtorek, 24 marca 2015

Śliwki w boczku

Śliwki w boczku podane na stół znikają błyskawicznie! Nie wymagają wielu składników i czasu na ich przygotowanie, a chrupiący, słony boczek cudownie komponuje się z suszoną śliwką. Wszyscy goście pokochają tą ekspresową przystawkę.


Czas przygotowania 20-30 minut
Składniki (2 porcje)
10 cienkich plasterków boczku
150g suszonych śliwek
10ml oleju Kujawskiego z ziołami z czosnkiem
5 patyczków do szaszłyków




Na patyczek do szaszłyka nabijamy dwa plasterki boczku. Kiedy boczek jest już nabity zajmujemy się śliwkami. Jeśli nasze suszone owoce są dość pokaźnych rozmiarów, warto poprzekrawać je na połówki. Następnie nakładamy je na patyczek, tak by zajmowały jedna trzecią jego długości. Kolejnym krokiem jest owinięcie suszonych śliwek w plasterki mięsa, oplatamy je boczkiem dokładnie pokrywając. Końcówkę boczku zawijamy, aby nie odstawała od szaszłyka. Tak przygotowane śliwki w boczku, skrapiamy odrobiną kujawskiego z ziołami i czosnkiem. Gotowe grillujemy do momentu, aż boczek ładnie się przyrumieni. Przy cienkich plastrach mięsa 15-20 minut powinno w zupełności wystarczyć.

Jeżeli nie macie możliwości upiec szaszłyków na grillu lub patelni do grillowania, równie dobrze możecie włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180st C na 15 minut, będą tak samo dobre!

Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.

2 komentarze:

  1. świetne, jadłam kiedyś takie sama nie wierzyłam, że takie połączenie smaków może być tak smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie jadła takiego połączenia, ale słyszałam że jest genialne. Takie proste dani, muszę kiedyś koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń