poniedziałek, 2 marca 2015

Krem z pomidorów z bazyliowym pesto

Gęstym kremem z pomidorów z odrobiną zielonego pesto mogłabym zajadać się codziennie. Ta kombinacja to piękne kolory, cudowny zapach i smak przywodzący na myśl słoneczne dni.


Składniki:
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
cebula
sól morska
pieprz kolorowy
kilka listków świeżej bazylii

pesto
garść bazylii
ząbek czosnku 
50ml oliwy z oliwek



Do rosołu dodajemy pomidory z puszki oraz listki świeżej bazylii. Na patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek z posiekaną cwbulką i również dodajemy do wywaru. Gotujemy przez 2-3h aż uzyskamy dosyć gęstą zupę. Na koniec całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krem z pomidorów podajemy z lekkim pesto bazyliowym. wystarczy zblendować garść umytych liści bazylii ząbek czosnku i oliwę z oliwek.

4 komentarze:

  1. pomidorówka w świetnym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł z pesto bardzo mi się podoba :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, z dodatkiem pesto musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ciekawie i na pewno jest smaczny :) przy najbliższej okazji spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń