piątek, 23 stycznia 2015

Tort bezowy

Wreszcie zrobiłam swój pierwszy, bezowy tort! Już nie mogę się doczekać lata, by przełożyć bezę cudownie soczystymi truskawkami i malinami...




Składniki (śr. 18cm):
Beza
3 białka
150g cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem
200ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

truskawki
słodkie winogrona




Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie powoli dodajemy cukier puder i zmniejszamy obroty miksera. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gładką i lśniącą masę dzielimy na trzy części. 

Odrysowujemy na papierze do pieczenia 3 koła, w ich granicach nakładamy masę z białek. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 120 st C i pieczemy 1,5h. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Mascarpone miksujemy ze śmietaną, aż uzyskamy gęsty krem. Delikatnie dosładzamy cukrem pudrem.

Wysuszone bezowe blaty przekładamy kremem i owocami i gotowe!

4 komentarze:

  1. Pierwszy?! Wow! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna beza! Piękna jak i cały torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i smakowite zdjęcia!
    Jeśli to Twój pierwszy bezowy, to gratulacje! Pamiętam, że moje pierwsze próby kończyły się smacznie lecz bardzo krucho :D
    Gratulacje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń