poniedziałek, 5 stycznia 2015

Szybka kolacja ze skarbami morza

Długie i ziemne wieczory warto wykorzystać na przygotowanie kolacji dla przyjaciół czy rodziny.
Niewiarygodne jak w krótkim czasie i nie zapracowując się po uszy można stworzyć naprawdę pyszne i imponujące przekąski. W tym miesiącu przedstawię Wam dwa proste przepisy, które na pewno przypadną wszystkim do gustu. 



Ja postanowiłam przygotować kolację dla dwojga przy świecach. Zapomnijcie jednak o romantycznej kolacji, czosnek w kuchni śródziemnomorskiej to podstawa.


Przygotowałam grzanki, do których zrobiłam dwa warianty tapenady w najprostszej postaci oraz tygrysie krewetki w maśle i czosnku, które miały być zwieńczeniem aromatycznej przekąski, ale równie dobrze smakowały solo. Wszystko zaserwowałam na osobnych naczyniach, tak by samemu można było zakomponować własną grzankę.



Ponieważ tematem przewodnim miały być ryby i owoce morza, drugim podanym daniem była polędwiczka z dorsza w delikatnej posypce z orzechów nerkowca oraz migdałów, pieczona w maśle oraz soku cytrynowym.

Jeżeli kochacie taką kuchnię i poszukujecie świeżych składników, a w waszej okolicy brak targów obfitujących w świeże ryby, na pewno zrobi na Was wrażenie ogromy wybór owoców morza w MAKRO. 


Jeżeli chodzi o krewetki możecie wybierać w tygrysich gotowanych, surowych, koktajlowych, zimnowodnych, ale także mrożonych. Możecie być pewni, że dostaniecie tu naprawdę pyszne i świeże krewetki. Jeżeli jednak wolicie się upewnić o ich świeżości jest na to kilka sposobów. W przypadku krewetek najważniejsza jest ocena koloru, Mrożone, zwykle obgotowane przed zamrożeniem powinny mieć różowo-pomarańczową barwę, surowe natomiast cechuje jasno szary kolor. 


O ile byłam przekonana o wyborze krewetek do kolacji, z rybą miałam pewien problem. Ogromny wybór gatunków, zatrzymał mnie przy stoisku na dobrych kilkanaście minut. By nie spędzić zbyt wiele czasu w kuchni wybór padł na cudowną polędwice z dorsza.

Myślę, że Wasi goście będą zachwyceni takimi połączeniami. Pamiętajcie jednak, że w kuchni opartej na owocach morza podstawą udanego wieczoru będzie świeżość wybranych przez Was produktów.


2 komentarze:

  1. Wszystko wygląda lekko i pysznie. Bardzo chętnie spróbowałybyśmy dorsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah co ja bym dała żeby mi ktoś zaserwował taką kolacyjkę ;D

    OdpowiedzUsuń