piątek, 12 grudnia 2014

Tort kakaowy z dżemem figowym i czereśniami

Dziś tort, który chciałam zrobić od zawsze - z czereśniami na wierzchu. Długo rozmyślałam o jego różnych wersjach, aż wreszcie stanęło na niezbyt skomplikowanej. Okazał się cudowny. Nie za słodki, a idealnie wyważony. 


Dlaczego nigdy wcześniej nie użyłam czereśni w syropie, które nie raz planowałam w swoich tortach? Ano dlatego, że nigdy nie mogłam ich dostać kiedy były potrzebne. Owszem, czasem zdarzyło mi się je spotkać na sklepowej półce, ale nigdy w odpowiednim momencie.
Podczas moich poprzednich wizyt w MAKRO przeglądnęłam asortyment cukierniczy i aż podskoczyłam widząc kilka rodzajów poszukiwanych przeze mnie słoików. Na halach bez problemu dostaniecie mniejsze i większe porcje tych cudownych ozdób do wypieków. Warto przyjrzeć się również przetworom, ponieważ dostępne są tu francuskie konfitury Bonne Maman o wielu, naprawdę interesujących smakach jak choćby użyta przeze mnie konfitura figowa czy krem z kasztanów.

Składniki (śr. 18 cm):
Biszkopt
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju
szczypta soli

Masa
250g mascarpone
250ml kremówki 36%
5 łyżek ciemnego kakao
4 łyżki cukru pudru

słoik dżemu figowego
czereśnie w syropie





Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy piana jest sztywna zmniejszamy obroty miksera na najniższe i po łyżeczce dosypujemy cukru. Kiedy wsypiemy cały cukier, wyłączamy mikser i wlewamy do piany żółtka. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie wsiewamy mąkę z proszkiem i kakao (najlepiej róbmy to na 3 razy, za każdym razem wszystko mieszajmy). Na koniec dodajemy łyżkę oleju. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w temp. 180st C przez ok. 20-25 minut.

Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, gdy będzie już chłodny rozcinamy go nitką na dwa blaty.

Po przygotowaniu ciasta zabieramy się za krem. W wysokiej misce miksujemy mascarpone z kremówką, kiedy całość zgęstnieje, dodajemy cukru pudru. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy, aż masa będzie jednolita.

Składanie tortu zaczynamy od skropienia pierwszego biszkoptu wodą z łyżeczką cukru. Zwilżone ciasto smarujemy słodkim, figowym dżemem, a następnie nakładamy białą masę z mascarpone. 

Całość zakrywamy drugim biszkoptem, który również skrapiamy, a następnie całe ciasto okładamy kakaową masą. Tort przechowujemy w lodówce, warto przygotować go kilka godzin wcześniej, by ciasto dobrze nasiąknęło.

Przed podaniem układamy na wierzchu czereśnie, które idealnie dopełnią całość!


6 komentarzy:

  1. Śliczny takie precyzyjny. Pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Kremu z kasztanów szukam i szukam, i znaleźć nie mogę...
    Tort wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzialny i kupiłam w Piotrze i Pawle

      Usuń
  4. przyciągnął mnie do monitora jak magnes:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny! Na urodziny mogłabym dostawać tylko takie prezenty i nic więcej do szczęścia nie byłoby mi potrzebne ;D

    OdpowiedzUsuń