sobota, 27 grudnia 2014

Czekoladowe desery z pomarańczą i kakao

Czekoladę lubi każdy, szczególna ochota na ten smakołyk przychodzi w brzydkie, pochmurne dni. Dzisiejszy wpis idealnie nada się na szare, smutne dni. Zapraszam na deser czekoladowy w dwóch wariantach smakowych. Biała czekolada z pomarańczą oraz gorzka czekolada z kakao i czereśnią.




Do deserów użyłam czekolad i kakao Horeca Select - które znajdziecie w MAKRO.  Jest to profesjonalna linia produktów wysokiej jakości, dedykowana branży gastronomicznej. Ogromne 1kg czekolady i 1kg opakowanie kakao, na pewno sprawdzą się gdy planujecie większe przyjęcie na którym podacie wiele słodkości. Muszę przyznać, że taka ilość czekolady w tabliczce wygląda imponująco!


Praca z czekoladami Horeca Select okazała się czystą przyjemnością, pierwszy raz nie miałam problemu z jej rozpuszczeniem, niezwykle łatwo było również posiekać kostki na drobne cząstki.

Przyznam, że mile zaskoczyło mnie kakao, większość produktów dostępnych na sklepowych półkach to produkty o zmniejszonej ilości tłuszczu (poniżej 20%), kakao Amaro zawiera, aż 22% tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, dzięki temu możemy nadać naszym deserom i wypiekom intensywną ciemną barwę i pełny, mocno kakaowy smak.

Jeżeli naszła Was ochota na zabawę z czekoladą i kakao, koniecznie poszukajcie więcej czekoladowych inspiracji na stronie  MAKRO .

Składniki (6 niewielkich porcji):
Biały mus
100g białej czekolady Horeca Select
łyżka masła
4 białka
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
skórka z pomarańczy
szczypta soli

Kakaowy mus
100g gorzkiej czekolady Horeca Select
łyżka masła
4 białka
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kakao Amaro Horeca Select
czereśnie w syropie
szczypta soli




Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy do niej żółtka i miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy dodatki - skórkę pomarańczy lub kakao, w zależności od deseru.

 Następnie dodajemy 2 łyżki piany z białek i dalej miksujemy. Resztę piany dokładamy do deseru na koniec i całość delikatnie mieszamy. Deser przekładamy do małych miseczek i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zdobimy skórką z pomarańczy lub czereśniami.

7 komentarzy:

  1. mmmmm.... idealne połączenie czekolady z czereśnią :)
    Ostatnio trochę przekonałyśmy się do smaku pomarańczy w deserach, więc może i ta wersja by nam posmakowała.
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie pyszne musiały być te desery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie. Wyglądają mega kusząco :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli podstawa, to dobre składniki :-)

    OdpowiedzUsuń