niedziela, 16 listopada 2014

Tarta z mascarpone, bazylią i granatem

Wcześniej, tylko raz w życiu miałam okazję spróbować sernika bazyliowego. Zielone zabarwienie początkowo mnie odstraszyło, jednak po pierwszym kęsie zwariowałam na jego punkcie. Dzisiaj zapraszam Was na próbę odtworzenia tego cudownego smaku, choć w mniej odważnej wersji, z mniejszą ilością bazylii i w wiele przyjemniejszym kolorze. Tarta na pikniku sprawdziła się idealnie, ale nadaje się na każdą inną okazję.



Podczas zakupów w MAKRO ponownie bez problemu dostałam wszystkie potrzebne składniki, cudownie słodki i soczysty owoc granatu oraz gęsty i pachnący z daleka krzaczek bazylii. Na hali uszczęśliwił mnie ogromny wybór wśród serków mascarpone. Od tych, spotykanych na co dzień, po droższe, włoskie produkty. W małych, średnich i naprawdę dużych pojemnikach. Jeśli nie przepadacie za owocem granatu możecie go zastąpić czerwoną porzeczką, o którą niestety o tej porze roku ciężko, a którą również wypatrzyłam na półce w MAKRO.

Składniki (śr. 29cm):
Ciasto
250g mąki pszennej
50g cukru
150g masła
jajko
szczypta soli

Nadzienie
3 garstki liści bazylii
500g mascarpone
50g cukru
3 jajka
owoc granatu




Zagniatamy składniki na kruche ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do lodówki na ok.30 minut.

Mascarpone miksujemy z cukrem i jajkami. Listki bazylii myjemy i blendujemy na zieloną pastę, którą dodajemy do masy serowej. Kiedy masa będzie idealnie wymieszana nakładamy ją na schłodzone ciasto. Pieczemy ok.25-30 minut w 180st C.

Granata rozcinamy i wydobywamy z niego to co najlepsze - rubinowe, soczyste ziarenka. Gotową tartę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia na ok.30 minut.
Podajemy z granatem i świeżymi listkami bazylii.


7 komentarzy:

  1. O kurczę! Bazylia na słodko- zdecydowanie ląduje na liście "do zrobienia"! Pozdrawiam listopadowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie:) bardzo lubię wytrawne tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiego cuda nie jadłam, ale od dawna mam ochotę upiec sernik z bazylią :) Intryguje mnie ten smak :) Twoja tarta wygląda niezwykle kusząco, te kolory są cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i pysznie wygląda, jest na prawdę urzekająca ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ZROBIŁAM!
    Jest pyszna, ale dla tych, którzy za słodkością nie przepadają, radziłabym ująć nieco cukru...
    Palce lizac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowała :)! Pozdrawiam!

      Usuń