czwartek, 6 listopada 2014

Tarta dyniowa

Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowo jesienną tartę. Delikatny smak dyni, przełamany korzennymi przyprawami i odrobiną wanilii idealnie nada się na chłodne listopadowe wieczory spędzone z przyjaciółmi i rodziną. Tata dostała tyle "ochów" i "achów", że koniecznie musicie ją wypróbować.




Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
200g mąki
150g masła
2 łyżki cukru
jajko

Masa
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
mały słoiczek puree z dyni
150g cukru
200ml mleka
łyżeczka esencji waniliowej
odrobina imbiru
odrobina cynamonu




Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Spód lekko nakłuwamy widelcem i pozostawiamy na 1h w lodówce.

Do miski wbijamy jajka dodajemy puree z dyni, cukier, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i przyprawy. Kiedy składniki się połączą, wylewamy masę na przygotowany spód.

Tartę pieczemy w 180st C przez ok. 25-30 minut.


7 komentarzy:

  1. kocham wszystko co dyniowe, ta tarta już mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Dynia, imbir i wanilia- jak to musiało pachnieć!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś w koncu zjeść dynię! :)

    OdpowiedzUsuń