wtorek, 25 listopada 2014

Muffiny z dynią

Słoik z musem z dyni, który przygotowałam na zimę szybko wyszedł z mojej szafki. Najpierw przygotowałam tartę, a tym razem pyszne dyniowe babeczki. Pyszne, wilgotne i w pięknym kolorze nadały się idealnie na drugie śniadanie na uczelni i w pracy.



Składniki (ok. 8szt.):
125g mąki pszennej 
50g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
mały słoiczek puree z dyni
2 jaja
100ml oleju
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
garść pestek z dyni




W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia oraz cynamon z imbirem), a w drugiej mokre (jajka, cukier, olej i puree z dyni). W kolejnym kroku łączymy zawartość obu misek i mieszamy takk by powstała jednolita masa.

Gotowe ciasto przekładamy do papilotek, napełniamy je do  2/3 ich wysokości i z wierzchu posypujemy pestkami. Pieczemy w temperaturze 180st C przez ok. 25-30 minut.


6 komentarzy:

  1. Dyniowe muffiny sa najlepsze!
    Tez uwielbiamy!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia nadaje taki cudny kolor wypiekom :) boskie muffinki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń