niedziela, 23 listopada 2014

Lemoniada cytrusowa z tymiankiem i miętą.

To już ostatni przepis z listopadowego pikniku. Tuż przed grudniowymi, chłodnymi dniami zapraszam Was na prawdziwy zastrzyk witamin. 



O ile obecnie z dostępnością cytrusów w sklepach nie ma większego problemu, zdarza mi się wybrać po zioła i wrócić z pustymi rękami lub zdecydować się na te, które było akurat dostępne. Przed wizytą w MAKRO sprawdziłam w internecie jakie zioła posiadają w swojej ofercie, na szczęście okazało się, że znajdę wszystkie, których potrzebuję! W hali powitała mnie ogromna, zielona półka z pięknymi i pachnącymi ziołami. W asortymencie MAKRO znajdziecie oregano, miętę, tymianek, bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, a także pietruszkę, szczypiorek, kolendrę i koperek.
Ja wybrałam tymianek i miętę, ich aromat doskonale dopełnił tradycyjny smak lemoniady.

Składniki (ok. 2l):
2 cytryny
2 limonki
2 pomarańcze

garstka gałązek tymianku
garść liści mięty
1,5l wody niegazowanej
4 łyżki miodu 




Wyciskamy sok z owoców i nalewamy do dużego dzbanka, dolewamy wody. Do napoju dodajemy świeże listki mięty i gałązki aromatycznego tymianku. Całość słodzimy miodem i dokładnie mieszamy.

Lemoniadę podajemy z plasterkiem cytryny, limonki lub pomarańczy. Szklankę warto przyozdobić ziołami.

2 komentarze:

  1. chętnie bym spróbowała:) śliczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka lemoniada kojarzy mi się bardziej z upalnym latem :)

    OdpowiedzUsuń