sobota, 11 października 2014

Wieniec drożdżowy z cynamonem

Dziś prezentuję przepis na pyszny drożdżowy wieniec z cynamonem. Oprócz doskonałego smaku, zachęca swoim ciekawym wyglądem. Koniecznie go spróbujcie!




Składniki:
Ciasto
6g suchych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
55g cukru
280g mąki pszennej
jajko
60g roztopionego ostudzonego masła
łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
łyżka oleju

Wnętrze
3 łyżki cynamonu
5 łyżek cukru
2 łyżki płynnego miodu





Jajka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i letnim mlekiem. Suche drożdże łączymy w misce z mąką, następnie dodajemy wcześniej połączone mokre składniki, przestudzone masło oraz szczyptę soli. Składniki wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Gdy przestanie się kleić do rąk dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy jeszcze przez moment. Zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy go miodem. W miseczce łączymy cukier z cynamonem, a następnie gotową mieszaniną obsypujemy ciasto. Ciasto zawijamy dłuższym bokiem w roladę.

Zawinięte ciasto rozcinamy wzdłuż ostrym nożem na dwie części, tak by były widoczne zrolowane warstwy. Dwa kawałki ciasta przeplatamy na zmianę i formujemy w koło, na łączeniu ugniatamy palcami by ciasto się zespoiło.

Wieniec układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wsadzamy na dolną półkę rozgrzanego piekarnika do 190st C i pieczemy przez ok.30-40 minut.

Gotowe ciasto trzymamy pod bawełnianą ściereczką aby dłużej zachowało świeżość.

8 komentarzy:

  1. Wow, jest piękny, a zdjęcia w takiej przyjemnej tonacji...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokaźne ;)
    Kubek i słomka z empiku ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, wygląda wprost zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieniec przepięknie się prezentuje i nawet nie chcę myśleć jak kusząco pachnie! I jeszcze ten miętowy kubek- cudny!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi zapachniało tym cynamonem:) Zdjęcia super. Pozdrawiam
    http://mylookbeauty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń