niedziela, 14 września 2014

Proste i pyszne spaghetti z sosem pomidorowym

Dziś przygotowałam dla Was jedno z prostszych, a zarazem smaczniejszych dań jakie ostatnimi czasy królują w mojej kuchni. Prócz smaku i łatwości wykonania, niewątpliwą zaletą jest również niewielki koszt produktów. Zapraszam na spaghetti z pomidorami!

Składniki (1-2 porcje):
2 pomidory
pół cebuli
2 ząbki czosnku
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
sól
pieprz
suszony tymianek
suszona bazylia
makaron spaghetti


Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, kiedy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek. Umyte pomidory nacinamy w dolnej części na krzyż i wrzucamy do miseczki z wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy je i ściągamy z nich skórkę, usuwamy twarde wnętrze i kroimy na cząstki. Kawałki pomidora wrzucamy na patelnie z cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy i dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną.

W między czasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Kiedy będzie gotowy odcedzamy i łączymy na patelni z ciepłym sosem. 


4 komentarze:

  1. taka pasta kojarzy mi się z ciepłymi, letnimi wieczorami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, pyszne, szybkie - MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smacznie, trzeba korzystać ze świeżych pomidorów :>

    OdpowiedzUsuń