niedziela, 28 września 2014

Humus z brązowej soczewicy

Dziś wariacja na temat tradycyjnego humusu. Koniecznie ją wypróbujcie, z kilku prostych składników można stworzyć naprawdę pyszną pastę!




Składniki:
szklanka brązowej soczewicy
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
3 łyżki siemienia lnianego 
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
olej lniany





Soczewice gotujemy do momentu, aż zmięknie. W między czasie podsmażamy na oliwie z oliwek posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze przez chwilkę. Następnie na patelni prażymy ziarna sezamu i siemienia. Gdy już wszystko jest gotowe, umieszczamy składniki w jednym garnku i blendujemy. Humus przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Pasta idealnie nadaje się do pieczywa, ja swoją podałam z czarnymi oliwkami.


4 komentarze:

  1. świetny pomysł na hummus! koniecznie wypróbuję :) i bardzo podobają mi się te zdjęcia - super!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam humus a wąsy super

    OdpowiedzUsuń
  3. A po co olej lniany? Nie ma go w opisie przygotowania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej lniany nie jest konieczny, osobiście użyłam go ponieważ akurat taki posiadałam i stwierdziłam że będzie ciekawym dodatkiem. Jeżeli chodzi o przygotowanie, dodajemy go do wszystkich składników przed blendowaniem.

      Usuń