poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Tarta z brokułami, cukinią i tofu

Dziś prezentuję Wam mój pierwszy eksperyment z tofu, który zresztą uważam za bardzo udany. Zapraszam na tartę z brokułami, cukinią i tofu!



Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
200g mąki pszennej
100g masła
szczypta soli
jajko

Farsz
3 jajka
180g śmietany
mała cukinia
połowa brokuła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
150g tofu pasteryzowanego
olej
sól
pieprz
oregano


Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.

Cukinie kroimy na cienkie plasterki, solimy, pieprzymy i lekko oprószamy oregano. Przyprawione plasterki cukinii przez chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie. Kroimy szalotki (w plasterki) oraz tofu (w drobną kostkę). Następnie w misce łączymy śmietanę z jajkami oraz przeciśniętym czosnkiem i pokrojonymi szalotkami.

Wyciągamy blachę z ciastem z lodówki, na spodzie układamy połowę przygotowanych warzyw i tofu i zalewamy masą z jajek i śmietany. Na wierzch układamy pozostałe składniki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.30-35 minut.

3 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już prawie 3000 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.

    Serdecznie zapraszamy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko, co kocham - tarta, brokuły, tofu i jeszcze cukinia! Na pewno wypróbuję :)

    Zapraszam do mnie - kulinarne wpisy też są!

    OdpowiedzUsuń