środa, 9 lipca 2014

Babeczki kakaowe z truskawkami

Uwielbiam miesiące obfitujące w czerwone owoce i ich słodki zapach unoszący się w powietrzu nad straganami. Kiedy jednak wreszcie nastają ciepłe dni, mimo masy wolnego czasu, okazuje się, że nie mam kiedy wykorzystać tych pyszności. Dlatego też z dzisiejszego wypieku jestem bardzo zadowolona, pierwszy truskawkowy wypiek w tym roku wyszedł wspaniale. Jeżeli macie odrobinę truskawek, niezbyt wiele czasu i ochotę na coś słodkiego, koniecznie upieczcie babeczki z truskawkami.



Składniki (6szt.):
90g mąki pszennej
20g ciemnego kakao
0,5  łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru
90ml oleju
75ml mleka
2 jajka
ok. 100g truskawek





Zaczynamy od przesiania mąki i kakao do miski, dodajemy proszek do pieczenia i całość mieszamy. Do innego naczynia wbijamy jajka i ubijamy je z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy olej oraz mleko i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie masę wlewamy do suchych składników i wszystko razem mieszamy. Na koniec wrzucamy do ciasta połowę bardzo drobno pokrojonych truskawek (drugą zostawiamy do posypania wierchu babeczek). Masę przekładamy do formy z papilotkami, na wierzchu każdej muffiny umieszczamy odrobinę truskawek.

Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok. 25 minut.


7 komentarzy:

  1. Jakie one urocze, bardzo lubimy babeczki.
    Zostaję twoim obserwatorem :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie!! Uwielbiam takie połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na pożegnanie sezonu truskawkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wyrośnięte! Cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem po prostu wiedziona na pokuszenie!!! Aż ślinka cieknie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne się prezentują te babeczki! ; )
    Urocze są. : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze papilotki! Musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń