poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik na kakaowym spodzie z czekoladą

Wraz z początkiem lata, znowu mogę wrócić do kuchni. Nie byłabym sobą, gdybym swojego powrotu nie rozpoczęła od ciasta. Zapraszam wszystkich na delikatny sernik z dodatkiem czekolady.



Składniki (śr. 18cm):
Spód
90g herbatników
1 duża łyżka ciemnego kakao
50g masła

Sernik
350 g serka twarogowego
70g cukru
2 jajka
łyżeczki mąki ziemniaczanej
pół opakowania cukru wanilinowego

Polewa
100g gorzkiej czekolady
pół szklanki tłustego mleka
odrobina masła

czekoladowe cukierki do ozdoby




Blendujemy ciastka z kakao, następnie dodajemy odrobinę masła i wszystko łączymy, rozcierając palcami. Blachę z papierem do pieczenia  dokładnie wykładamy masą z herbatników.

Ser ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy po kolei wbijamy jajka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Masę wylewamy na przygotowany spód i pieczemy przez ok 40-45 min. w 180st C. Na niższej półce (pod sernikiem) ustawiamy naczynie z wodą.

Gotowy sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy go do lodówki. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie polewy. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy do niej mleko i masło. Kiedy otrzymamy odpowiednią konsystencję polewamy nią ciasto, a na wierzch rzucamy cukierki. Ponownie wsadzamy do lodówki i czekamy aż polewa stężeje.



4 komentarze: