środa, 16 kwietnia 2014

Tort borówkowo truskawkowy

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowych wypieków. Tort borówkowo truskawkowy zrobiłam właśnie na jedną z nich. Owoce, śmietana i mascarpone jak zwykle się sprawdziły.




Składniki (śr. 20cm):
Biszkopt
80g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
120g cukru
4 jajka
6 łyżek ciepłej wody
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
250g mascarpone
300ml schłodzonej śmietany 30%
100g borówek
łyżka cukru pudru

+
pół szklanki wody
łyżeczka cukru
150g borówek
200g truskawek





Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy wodę i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, wszystko razem powoli mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30 minut. 

Czekając, aż ciasto ostygnie zabieramy się za przygotowanie kremu. Borówki myjemy, blendujemy i z dodatkiem łyżeczki cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy dżem. Mascarpone miksujemy ze schłodzoną śmietaną i cukrem pudrem do czasu otrzymania gęstej masy. Następnie dzielimy ją na dwie części. Do połowy dodajemy wcześniej przygotowany, ostudzony dżem z borówek i miksujemy by wszystko dokładnie się połączyło.

Chłodne ciasto rozcinamy na pół przy pomocy nitki. Przed nałożeniem kremu, biszkopt skrapiamy roztworem wody z cukrem. Do środka nakładamy krem borówkowy, a na brzegach warstwy układamy ciąg borówek. Krem i owoce przykrywamy kolejnym biszkoptem, który również skrapiamy i nakładamy na niego biały krem. Tort dekorujemy truskawkami i pozostałymi jagodami.

8 komentarzy:

  1. Jaki piękny! I taki wakacyjny :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wygląda, obłęd! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poezja na wyższym poziomie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny tort. *.*
    Wygląda zjawiskowo, piękne zdjęcia! : - )
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny tort! I znakomite zdjęcia :) pozdrowienia z Food Blogger Fest :)

    OdpowiedzUsuń