środa, 2 kwietnia 2014

Tarta z bakłażanem, camembertem i pomidorkami

Ostatnią niedziele spędziłam w towarzystwie Kasi z My sweet life, my tasty world. Pogoda tego dnia była nieziemska, więc upiekłyśmy tartę, zaopatrzyłyśmy się w kilka niezbędnych rzeczy i ruszyłyśmy poplotkować na Pole Mokotowskie. Jeśli i Wy w słoneczny weekend będziecie mieć gości, tarta z bakłażanem, camembertem i pomidorkami na pewno Was nie zawiedzie!



Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
300g mąki pszennej
150g masła
jajko
szczypta soli

Farsz
bakłażan
10 pomidorków cherry
ser camembert
czerwona cebula
200g śmietany 18%
2 jajka
4 ząbki czosnku
pieprz ziołowa
sól
odrobina oliw z oliwek





Zagniatam ciasto, rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Następnie nakłuwamy lekko spód widelcem i wsadzamy blaszkę na ok. 1h do lodówki.

Bakłażana kroimy na plastry, układamy na talerzu i solimy by zmiękł. Pozostawiamy go na 20-30 minut. Następnie obsmażamy z każdej strony na odrobinie oliwy. Ser również kroimy w plastry, a pomidorki w ćwiartki. Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Śmietanę łączymy z jajkami i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyciągamy formę z lodówki na spodzie układamy bakłażana, następnie ser,  pomidorki i cebulę. Całość zalewamy masą ze śmietany i jajek. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.30-40 minut.


8 komentarzy:

  1. Niedziela była fantastyczna :) Tak samo jak nasza tarta. Chyba ją niedługo powtórzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie-idealna na piknik! Kolorowa jak wiosna, a smaczna jak najlepsza tarta! :)
    JA jestem za ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja kiedyś spędziłam taką pyszną sobotę z Kasią :)) musimy kiedyś się zgadać w trójkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było by świetnie!! trzeba to jakoś obmyślić :)

      Usuń
  4. Przepięknie się prezentuje! Odrazu chce się ją zjeść :) Nadzienie idealne :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty, z camembertem jeszcze nie jadłam, ale na pewno też pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki tobie lub przez ciebie dziś poszaleje w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń