poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Sernik przekładany kruchym ciastem

Sernik zupełnie inny niż wszystkie i choć warstwa sera w porównaniu z kruchym ciastem wydaje się być znikoma, wystarcza by zadowolić każdego łasucha. Dla mnie to jedno z tych ciast, które nie przekonało mnie dopóki go nie spróbowałam. Zapraszam na sernik przekładany kruchym ciastem!



Składniki:
Ciasto
500g mąki pszennej
150g pudru pudru
1 opak. cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki kakao 
+
szklanka wody
łyżeczka cukru

Masa serowa
1kg kremowego sera twarogowego 
2 szklanki cukru pudru
100g masła
2 jajka
2 łyżki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa
125g margaryny
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
150g cukru pudru
+
garść migdałów





Przygotowania zaczynamy od zagniecenia ciasta (bez kakao). Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach 26x35cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok.20-25 min.

Masę przygotowujemy na dwa razy (tak by nie zastygła podczas nakładania na blaty ciasta).
W garnku umieszczonym nad gotującą się wodą, miksujemy cukier z jajkiem, a następnie dodajemy mleko, ser i masło. Kiedy masa zaczyna robić się ciepła dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez chwilę. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, układamy jasny spód na blaszce, skrapiamy go roztworem wody z cukrem i nakładamy na niego ciepły ser.

Następnie nakładamy ciemny blat, który również skrapiamy i zabieramy się za przygotowanie drugiej połowy masy serowej. Gotową masę nakładamy na kakaowy spód i przykrywamy ją ostatnim plackiem (spodem do góry), który również skrapiamy.

Na koniec przygotowujemy polewę. Zagotowujemy wszystkie składniki, a kiedy ochłodną polewamy nimi wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.


4 komentarze:

  1. uśmiecham się do tych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim sernikiem jeszcze się nie spotkałam, całkowita nowość!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe ciasto, zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń