środa, 23 kwietnia 2014

Pasztet

Pasztet zawsze w okresie świątecznym piekła babcia, odkąd pamiętam miał małą rzeszę swoich fanów. Tym razem powstał u mnie w domu i jak zwykle został zjedzony błyskawicznie.


Składnik (4 foremki 22x8cm):
1kg wołowiny
1/2kg wątroby wieprzowej
1/2kg wędzonego podgardla
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1,5 bułki
3 jajka

6 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
majeranek
sól
pieprz



Do garnka z ok.1,5 l wody dajemy ziele angielskie i liście laurowe, zagotowujemy wodę i wrzucamy wołowinę oraz obrane warzywa. Całość gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Do tej samej wody wrzucamy wątrobę i również gotujemy 30 minut. Kiedy woda przestygnie namaczamy w niej bułkę i nasączoną mielimy. Ugotowane mięso, warzywa i podgardle również mielimy. Następnie wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i przekładamy do wąskich foremek.

Pasztet pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 1h 15min.

7 komentarzy:

  1. Mmm, klasyczny pasztet - mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie sądziłam, że pasztet może być taki fotogeniczny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia też robi miesza jednak mięso wieprzowe z drobiem, bo ja nie jadam wołowiny, dodaje dużo gałki muszkatołowej a także żurawiny. Ma to w sobie coś z piernika i Bożego Narodzenia, ale i tak uwielbiam!
    pozdrawiam Try to design

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham domowe pasztety, ale się sobie ich podjadłam w te święta :D Ale mogłabym jeść cały rok, nie tylko od święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja się nastawiam na jakiś warzywny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń