Pasztet zawsze w okresie świątecznym piekła babcia, odkąd pamiętam miał małą rzeszę swoich fanów. Tym razem powstał u mnie w domu i jak zwykle został zjedzony błyskawicznie.
Składnik (4 foremki 22x8cm):
1kg wołowiny
1/2kg wątroby wieprzowej
1/2kg wędzonego podgardla
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1,5 bułki
3 jajka
6 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
majeranek
sól
pieprz
1kg wołowiny
1/2kg wątroby wieprzowej
1/2kg wędzonego podgardla
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1,5 bułki
3 jajka
6 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
majeranek
sól
pieprz
Do garnka z ok.1,5 l wody dajemy ziele angielskie i liście laurowe, zagotowujemy wodę i wrzucamy wołowinę oraz obrane warzywa. Całość gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Do tej samej wody wrzucamy wątrobę i również gotujemy 30 minut. Kiedy woda przestygnie namaczamy w niej bułkę i nasączoną mielimy. Ugotowane mięso, warzywa i podgardle również mielimy. Następnie wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i przekładamy do wąskich foremek.
Pasztet pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 1h 15min.
Mmm, klasyczny pasztet - mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że pasztet może być taki fotogeniczny :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia też robi miesza jednak mięso wieprzowe z drobiem, bo ja nie jadam wołowiny, dodaje dużo gałki muszkatołowej a także żurawiny. Ma to w sobie coś z piernika i Bożego Narodzenia, ale i tak uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Try to design
Kocham domowe pasztety, ale się sobie ich podjadłam w te święta :D Ale mogłabym jeść cały rok, nie tylko od święta ;)
OdpowiedzUsuńja się nastawiam na jakiś warzywny ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń