sobota, 8 marca 2014

Owocowo jogurtowa tarta na kakaowym spodzie

Początek semestru to dla mnie okazja by nadrobić zaległości w spotkaniach towarzyskich. Przy jednym z takich spotkań, miałam okazję skosztować pysznej tarty owocowo jogurtowej. Wiedziałam, że prędzej czy później przygotuję ją u siebie. Lekko zmieniona, ale mam nadzieję, że równie dobra (zniknęła tak szybko, że nawet nie skosztowałam) jak ta którą poczęstowała mnie Liwia.



Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
200g mąki
150g masła
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
jajko

Farsz
400g jogurtu naturalnego
100g cukru
3 jajka
450g mrożonych owoców
(w mojej mieszance były maliny, czarna porzeczka, truskawki i wiśnie)




W misce lub na stolnicy ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Spód lekko nakłuwamy widelcem i pozostawiamy na 1h w lodówce.

Podczas gdy ciasto się chłodzi, warto rozmrozić owoce i pozbawić je nadmiaru wody.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy, którą zalejemy owoce. Jajka mieszamy z jogurtem oraz cukrem, tak by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec rozmrożone owoce układamy na schłodzonym cieście i zalewamy masą jogurtową.

Ciasto pieczemy w 180st C przez ok.45 minut. Z krojeniem czekamy, aż ostygnie!

15 komentarzy:

  1. Wygląda nader obłędnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro tak szybko zniknęła, no to chyba musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delikatna, subtelna, na pewno rozpływająca się w ustach. Jak dla mnie, po prostu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, skusiłabym się na taką tartę! :)
    i baaardzo cieszę się, że Cię poznałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow... wygląda bajecznie :)
    Te kolory różu na białym.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuje przepis odrazu bo to mega zdrowe wydanie tarty czyli takie jak lubię najbardziej :D Sam jogurcik i owoce, żadnej zbędnej tłustej śmietany - super :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne masz pomysły! Gratuluję!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka jest średnica formy w której piekłaś? Patrząc na ilość owoców, jogurtu i jajek użytych do "nadzienia" wydaje mi się, że taka standardowa tortownica 26 cm, jaką posiadam, będzie chyba za mała?
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam ją w formie 28cm :). Z tego co pamiętam wszystko się ledwo zmieściło, więc faktycznie 26cm może być trochę za mała. Daj trochę mniej owoców i mniej jogurtu, to wszystko ładnie się zmieści! Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Spróbuję tak zrobić. Dziękuję za szybką odpowiedź i też pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Tą tartą mam zamiar zadebiutować na polu wypieków wszelkich ;) Mam pytanie jaki to ma być jogurt? Może być zwykły naturalny (lejący), czy lepiej bardziej gęsty typu grecki?

    OdpowiedzUsuń