piątek, 14 marca 2014

Krem z selera

Początkowo, za nim nie przepadałam, jednak z czasem polubiłam jego smak. Sycący, zdrowy i rozgrzewający na pewno prędzej, czy później przekona do siebie każdego. Serdecznie zapraszam na krem z selera.



Składniki (4 porcje):
2 marchewki
1 pietruszka
1 duży seler
por
natka pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
sól
oliwa z oliwek



Myjemy i obieramy wszystkie wymagające tego warzywa. Następnie do 1,5 l lekko osolonej wody wrzucamy marchew, pietruszkę, pora, selera oraz odrobinę natki pietruszki. Selera warto pokroić na mniejsze cząstki. Całość gotujemy na małym ogniu. W między czasie opalamy cebulę, którą również wrzucamy do reszty gotujących się warzyw. Kiedy uzyskamy intensywny warzywny wywar, pozostawiamy w garnku marchewkę, selera i cebulę natomiast resztę warzyw wyciągamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy do wywaru, by następnie całość zblendować na krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. 

Kiedy krem jest zbyt gęsty, możemy dodać do niego odrobinę wody, pamiętajmy jednak by w takiej sytuacji ponownie zagotować zupę.

6 komentarzy:

  1. Selera jadłam tylko z sałatką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm taki krem wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alicja,
    miło było poznać autorkę Aległodomrek w realu ;)
    Zapraszam na moją relację z warsztatów http://www.josia.pl/2014/03/dietetyczne-rewolucje-z-oleofarm-i.html
    I mam nadzieję, że to początek ciekawych wydarzeń w naszym regionie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego kremu jeszcze nie robiłam, ale przepis wygląda bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. w Św.Wielkanocne robiłam podobną zupę-ale twój przepis wydaje się być dużo smaczniejszy :D

    OdpowiedzUsuń