niedziela, 30 marca 2014

Farfalle z migdałowo miętowym pesto, gruszką i żurawiną

Rozmyślając nad pesto, które nadałoby się do makaronu na słodko wpadło mi do głowy połączenie mięty z migdałami. Całość z dodatkiem słodkiej gruszki i żurawiny, skropiona sosem z białej czekolady dopełniła się idealnie. 


Składniki (1 porcja):
2 garści makaronu kokardki omnomnom
gruszka
garść liści mięty
2 garści płatków migdałowych
garść suszonej żurawiny
50g białej czekolady
łyżka masła
odrobina tłustego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek




Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Liście mięty blendujemy w wysokim naczyniu z garścią płatków migdałowych i oliwą, aż otrzymamy pastę. W garnuszku roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem, mieszamy by uzyskać aksamitną konsystencję. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. 

Ciepły, odcedzony makaron łączymy w garnku z migdałowo miętowym pesto. Do całości dorzucamy żurawinę, gruszkę, pozostałe płatki migdałowe i mieszamy. Z wierzchu skrapiamy makaron sosem z białej czekolady i przystrajamy listkami świeżej mięty.


Fusion  w kolorach #omnomnom

3 komentarze:

  1. Początkowo pesto kojarzyło mi się wyłącznie z bazyliową pastą, potem widziałam i inne wariacje pod tą nawzą , no ale słodkie pesto to widzę po raz pierwszy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyrafinowane połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń