poniedziałek, 24 lutego 2014

Tarta ze szpinakiem, pomidorkami cherry i fetą

Jedna z mniej wymyślnych tart, a zarazem jedna z tych najsmaczniejszych. Pomidory, szpinak i feta zgrywają się razem doskonale, jeżeli takiej tarty jeszcze nie próbowaliście to zachęcam do zrobienia!



Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
200g mąki pszennej
100g masła
szczypta soli
jajko

Farsz
500g liści szpinaku
150g fety
garść pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
2 jajka
250g śmietany 18%
oliwa z oliwek
sól
pieprz



Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.

W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy umyte liście szpinaku (garść zostawiamy!!) i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiając solą i pieprzem.
Kiedy szpinak przestygnie siekamy go drobno i mieszamy w misce ze śmietaną i jajkami. Masę warto skosztować i w razie potrzeby jeszcze przyprawić. Pomidorki kroimy na pół, fetę w kostkę.
Na schłodzone ciasto wylewamy farsz ze śmietany, jajek i szpinaku. następnie układamy pozostałe liście, których nie podsmażyliśmy, pomidorki oraz fetę.

Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30-35 minut.

7 komentarzy:

  1. Idealna! Wygląda idealnie, składniki idealnie do siebie pasujące, więc smak tez musi być idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham szpinak <3 <3 <3 pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to cudnie i przesmacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym zjadła taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie najmniej wymyślne tarty są zwykle najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudownie wyszła ci ta tarta:) obłędne kolorki!

    OdpowiedzUsuń