wtorek, 7 stycznia 2014

Pszenno kukurydziane muffiny z suszoną żurawiną

Ekspresowe, pożywne i smaczne. Choć za wypiekami z mąką kukurydzianą nie przepadam, babeczki z żurawiną zdecydowanie mi posmakowały.



Składniki (12 babeczek):
150g mąki
100g mąki kukurydzianej 
150g cukru pudru
120ml oleju rzepakowego
150ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
100g suszonej żurawiny





W misce łączymy cukier puder z mąką pszenną, mąką kukurydzianą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miksujemy, olej z jajkiem i śmietanką. Następnie do suchych składników wlewamy "mokre" i wszystko razem mieszamy. Kiedy wszystko się połączy, do ciasta dodajemy żurawinę. Gotową masą wypełniamy wcześniej umieszczone w formie papilotki. 

Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st C przez ok 20 minut.


7 komentarzy:

  1. Interesująco to brzmi! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory mąkę kukurydzianą tylko stosowałam do robienia tortilli, ale widać można więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mąkę kukurydzianą w słodkich wypiekach. Przepis oczywiście zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszą być pyszne! nie próbowałam jeszcze takich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie wyrosły i popękały! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie wyrośnięte pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/01/kukurydziane-muffiny-z-niespodzianka.html upieczone :)

    OdpowiedzUsuń