piątek, 3 stycznia 2014

Mus czekoladowy z gruszką

Jak zwykle po Świętach musiałam zrobić coś, w czym będę mogła wykorzytać liczne zapasy czekolady, które zwykle w tym okresie zdecydowanie się u mnie powiększają. Padło na prosty mus czekoladowy, który polecam zjadać w małych ilościach, szczególnie kiedy dopada nas chandra. 



Składniki (3 małe porcje):
200ml schłodzonej śmietany 30%
100g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
2 łyżeczki cukru pudru
gruszka (ja użyłam Rocha)




Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie delikatnie studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, kiedy będzie odpowiednio sztywna, dosładzamy 2 łyżeczkami cukru pudru, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Mus nakładamy do pucharków, a na sam koniec wkładamy 1/4 obranej gruszki. 


6 komentarzy:

  1. U mnie w domu deficyt czekolady po świętach, bo nikt nikomu nie prezentuje słodyczy na szczęście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę niebiańsko, delikatnie... :) A jednocześnie intensywnie czekoladowo. Jeśli opisujemy mus, to chyba idealny.

    OdpowiedzUsuń
  3. gruszki i czekolada, wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie zjadłabym takie cudo<3

    OdpowiedzUsuń